Xbox Only
special
Xbox default sfeerafbeelding

Auteur: Koen Helder (Kewntjah)
Geplaatst op: 11 september 2009 om 17:08


English Translation   Tags: koen, koen's kronkel
alg

Koen’s Kronkel: Applaus is altijd van korte duur

Special - Column | 11 september 2009 - Woensdag was ik naar de nieuwste voorstelling van Theo Maassen in het Zaantheater. In een anderhalf uur durend monoloog, heeft hij mij en de rest van de aanwezigen meermaals van pret van de stoel doen glijden. Wat was die man verschrikkelijk op dreef. Wij bedankten hem op onze beurt met een applaus, die over ging in een staande ovatie en vervolgens doofde als een nachtkaars.

Het viel me op hoe snel men weer overging tot de dagelijkse orde van de dag. Onderweg naar de uitgang werden mobieltjes aangezet en sprak men al niet meer van de show die ze zojuist hadden gezien. Ze leken het nu alweer zijn te vergeten.

Als iets eenmaal klaar is, dan lijken wij als mens er meteen heel gauw op uitgekeken. Mijn gedachten gingen terug naar een goede tien jaar geleden, toen ik de eerste Metal Gear Solid uitspeelde. Ik was nog maar een ventje, maar toch had dit spel met zijn gameplay en bijzonder intrigerende verhaal mij meer gegrepen dan een spel ooit had gedaan. Ik heb er heel wat uurtjes ingestoken om tot het einde te geraken. Vaak genoeg zat ik vast op een punt, maar weigerde ik de oplossing op internet op te zoeken, want dit spel verdiende meer. En toen was het klaar, speelde ik het uit, kreeg ik een bevredigend eindfilmpje te zien en was daar de kous mee af. Ik had toen en daar Konami moet opbellen om ze te feliciteren met deze fantastische game. Dat ze mij een etmaal aan de beste gameplay ooit hadden voorgeschoteld en dat het een ervaring was geweest die ik nooit meer zou vergeten. Maar dat deed ik niet. De PlayStation ging uit, het spel ging de kast in en de eerstvolgende keer dat ik er weer aan dacht, was toen MGS 2 voor op de PS2 werd aangekondigd. Ik was het dus wel vergeten.

Maar ja, met alsmaar nieuwe titels in het vooruitzicht, kan je niet teveel in het verleden blijven hangen. Helaas kon geen van de volgende delen uit de Metal Gear-serie tippen aan die eerste PlayStation release. Begrijp me niet verkeerd, Metal Gear Solid 4 vond ik echt een hele toffe game, maar toch riep die niet hetzelfde gevoel op wat ik destijds wel had. Ik krijg bovendien het idee dat ik vroeger veel meer onder de indruk was van videogames. Vreemd! De technologie ontwikkelt zich in een razend tempo en er wordt op het gebied van gameplay steeds meer mogelijk. Ook de graphics van tegenwoordig zijn soms, op zijn zachtst gezegd, wunderbar te noemen en toch kan ik het gevoel niet afschudden dat ik gamen vroeger op een of andere manier meer kon waarderen. Veel legendarische spellen werden nou ook eenmaal geboren in de tijd van de eerste PlayStation. Metal Gear Solid, Tekken, Gran Turismo en Resident Evil om er zo maar even een paar te noemen. En hoe sterk ik ook kan genieten van een potje Call of Duty 4 of Pro, er zijn dagen dat ik terug verlang naar de dagen waarin characters bestonden uit rechte lijnen en hun monden niet mee bewogen als ze praatten. De toon is destijds, met de komst van games op cd’tjes, gezet en als je kijkt naar waar dat toe heeft geleid, dan is dat best een applausje waard.

reacties

Er zijn nog geen reacties.

Om een reactie te plaatsen dien je ingelogd te zijn.
Nog geen account? Registreer je gratis!