Xbox Only
member review
Game

Auteur: Cokkie
Geplaatst op: 16 september 2010 om 01:55

Alan Wake

Member Review | 16 september 2010 - Alan Wake is een thriller die zich afspeelt in het fictieve dorpje Bright Falls waar kunst, en dan met name boeken tot leven komen. Het zal dan ook niemand verbazen dat je hoofdpersonage een schrijver is van een aantal succesvolle boeken. Ook is Alan Wake in mijn ogen een goede concurrent voor Heavy Rain. Het zijn beide thrillers met een anders verhaal en het verhaal word op vrijwel dezelfde manier verteld.Thriller
Een thriller moet een goed en diepgaand verhaal hebben waarbij je de lezer iedere keer weer met vragen laat zitten en dan later weer kleine stukjes van de antwoorden teruggeeft zodat het leuk en spannend blijft om te lezen. Bij deze game hebben ze hetzelfde geprobeerd te doen door iedere keer pagina’s van Alan’s nieuwe boek neer te leggen. Deze pagina’s verklappen een klein deel van het verhaal zodat je weet wat er komen gaat zodat het spannend blijft, helaas geven sommige pagina’s net iets teveel informatie zodat juist alle spanning in een klap wegzakt. Alan Wake weet zelf niet dat hij het boek aan het schrijven is en dat zijn boek zich uit in de nachtmerries die Alan heeft, waardoor hij niet meer het verschil ziet tussen zijn nachtmerries en de realiteit.

Het verhaal voor deze game is ook geheel geschreven door een schrijver van horror/thriller boeken, daarna is het verhaal in verschillende ‘Episodes’ verdeelt. Aan het begin van iedere episode krijg je een soort flashback te zien van wat er allemaal gebeurt is in de vorige episode, denk aan het terugblikken naar de vorige GTST aflevering, daar heeft het wel iets van weg. Dus als je de game een tijdje niet meer gespeeld hebt word je door die terugblik meteen weer terug gezet in het bijzondere verhaal van Alan Wake die eigenlijk als een soort serie voorbij raast.

Omgeving
De episodes zijn best groot maar ook merk je dat Alan Wake eerst bedoeld was als een Free-Roam game omdat de levels waar je loopt groot zijn en je kunt vrijwel iedere kant oplopen die je wilt. De kleine lineaire stukken zijn ook niet storend omdat het op die stukken juist wat uitdagender word gemaakt.

Het grootste gedeelte van de game zul je in de nacht doorbrengen. Hier is het de bedoeling dat je je verhaal naleeft en je tegenstanders die bezeten zijn door schaduwen het leven zuur maakt. Overdag heb je de tijd om het mysterie te ontrafelen, maar ook overdag leef je je eigen boek na.

Momentjes
In Alan Wake zijn er wel eens van die schrikmomentjes die je een beetje scherp houden. Deze kleine momenten horen wel bij het verhaal en zijn ook goed in de game neergezet. Tegen het einde van de game zul je waarschijnlijk ook merken dat het verhaal ook een vleugje horror met zich mee krijgt.

Gameplay
De manier waarop Alan Wake gespeeld moet worden is makkelijk en snel te begrijpen. De zombies die je tegenkomt zijn bezeten door schaduwen die eerst moet verdrijven, hier komt je zaklamp bij kijken (of iets anders wat een beetje fel licht geeft). Je moet eerst met de zaklamp op de zombie schijnen en pas als je de schaduw verdreven hebt kun je de zombie afmaken een paar schoten. Maar je kan meer met je zaklamp. Hij kan bijvoorbeeld verborgen tekens blootleggen die je meestal naar een kist leiden met handige spullen. De zaklamp is ook handig als je in het donkere bos loopt maar dat lijkt me duidelijk. Natuurlijk zijn er in zo’n grote wereld ook voorwerpen aanwezig die je moet verzamelen zoals thermosflessen en pagina’s van boeken. Die pagina’s snap ik nog omdat die belangrijk zijn voor het verhaal, maar die thermosflessen zijn misschien leuk voor de achievement hunters maar ze dragen niks bij aan het verhaal en zijn dus compleet nutteloos.Personages en Alan
Natuurlijk spelen er ook nog andere mensen een rol in de game. Deze personages staan ook in het boek van Alan Wake. Deze personages zijn belangrijk voor het verhaal omdat ze je helpen om door het duistere Bright Falls heen te komen. Alan wake zelf begint zich pas te realiseren dat hij het boek aan het schrijven is nadat hij een paar pagina’s heeft gevonden en een paar flashbacks heeft gezien. Maar ook de personages om hem heen beginnen zich te realiseren dat ze een rol spelen in het boek van Alan. Wat ook goed is aan Alan Wake is dat je je heel goed kunt verplaatsen in Alan omdat hij geen superkrachten of iets dergelijks heeft, daarentegen is hij gewoon een normale man die ook in het echt zou kunnen bestaan.

DLC
Het DLC pakket ‘The Signal’ is al een tijdje uit maar er zit er nog eentje aan te komen namelijk ‘The Writer’ als je The Signal hebt uitgespeeld wil je meteen verder met The Writer maar die is nog niet uit dus dat is wel een beetje een misser omdat je dan nog steeds met vragen zit en perse wilt weten hoe het afloopt. Volgens Remedy geven de DLC pakketten alleen maar een andere kijk op het verhaal maar ik vind het eigenlijk een direct vervolg daarom had de DLC gewoon al in de game moeten zitten.
plus- en minpunten
Sterk verhaal
Graphics
Serie-achtige gevoel
Schrikmomentjes
Geloofwaardige characters
Sommige pagina’s
Thermosfles collectibles
Vaag einde
DLC had al in de game moeten zitten
conclusie
Totaal score: 89 Alan Wake is een pakkende game met een sterk verhaal die echt wil dat je blijft spelen, het is dan ook echt moeilijk om je 360 uit te zetten omdat je gewoon perse wilt weten wat er gebeuren gaat. Ook de grote omgevingen en mooie graphics zijn een goede reden om de game te gaan halen maar als je van goede thrillers houdt is deze game ook echt iets voor jou.
Must-have
reacties

Er zijn nog geen reacties.

Om een reactie te plaatsen dien je ingelogd te zijn.
Nog geen account? Registreer je gratis!
game info
Ontwikkelaar: Remedy Entertainment
Uitgever: Microsoft Studios
Meer info
Genre(s): Horror
Aantal spelers: -
Release: 14 mei 2010
Stats
Aantal keer in collectie: 30
Aantal keer in wenslijst: 44
Boxshot
gerelateerde media