Xbox Only
member review
Game

Auteur: VAUPSL
Geplaatst op: 27 mei 2008 om 11:04

Ace Combat 6: Fires of Liberation

Member Review | 27 mei 2008 - Ik weet nog goed dat ik zo’n 20 jaar geleden als klein kind op een camping stond in Drenthe. Een geweldig plekje met alles er op en er aan! Maar het mooie zwembad en de dito speeltuin zijn niet de dingen die mij nog het meeste bijstaan. Maar wat dan wel? Waar gaat dit verhaal naartoe? Als ik zeg dat de camping op de aanvliegroute lag voor vliegbasis Twente, zal er bij sommige lezers iets gaan dagen. Op sommige dagen werden we gewekt door het gegier en gebrul van F-16’s en Hercules transportvliegtuigen. Ze vlogen zo laag dat ik echt dacht dat als ik op de glijbaan zou staan, ik ze aan zou kunnen raken. Terwijl huilende kinderen hun troost zochten bij moeders, stond ik vol verwondering te kijken naar de prachtige machines.
Vanaf die vakanties is mijn fascinatie ontstaan voor gevechtsvliegtuigen. Wat zou het tof zijn om in zo’n ding te vliegen. Maar het werd me al snel duidelijk dat ik met mijn lenzen (destijds brilletje) het pilootschap wel kon vergeten.

Ace Combat
In de jaren erna heb ik veel simulatoren gespeeld zoals Eurofighter, en de Jane-series. Maar door die ontzettende systeemeisen begon mijn computer van te voren al vast. Jaaaaaaaaren later kwam de XBox 360 in mijn woonkamer te staan. En laat op dat moment nu net Ace Combat 6 uitkomen. Ik kende de eerdere delen wel van de Playstation en was behoorlijk onder de indruk van de graphics en de “simpelheid” van het spel. Je hoefde geen halve cockpit aan te sluiten op je computer om toch een leuke ervaring te krijgen. Maar ja, die Playstation trok me verder totaal niet. Maar toen ik de mogelijkheid kreeg om het nieuwste deel uit de serie te spelen, heb ik die meteen aangepakt.

Mooie plaatjes
En zoals ik al vertelde in mijn GTA4 review kijk ik altijd even op de achterkant van het doosje. En die plaatjes die ik daar op zag waren prachtig voorgerenderd, net als alle pics in de verschillende (p)reviews in bladen en op internet. “ Waarom laten ze nu niet gewoon in-game plaatjes zien?” dacht ik nog. Toen ik thuis eenmaal de dvd in mijn box had gestopt, zag ik de gelikte intro. Hier hadden ze dus die mooie plaatjes vandaan gehaald. De echte graphics konden alleen maar tegenvallen…. Toch? Niets was minder waar. Wat is dit spel mooi! Mijn vriendin dacht dat ik een documentaire aan het kijken was op Discovery.
De lichtinval, de weerkaatsingen, de details, alles was even geweldig om te zien. Waarom heb je voor een flightsim op je pc een joekel van een grafische kaart nodig, terwijl de 360 dit gewoon zonder lag kan laten zien? Ik denk dat we het antwoord ergens kunnen zoeken in de luiheid van pc-game-ontwerpers om een spel zo te tunen dat ook mindere systemen het kunnen draaien… Crisis anyone?

Geluid
Ik geef toe dat ik snel val voor mooie graphics. Als het spel er mooi uitziet ben ik sneller geneigd om het leuk te vinden. Ik weet het, ik ben ook niet perfect.
Wat ik nog beter vond dan de graphics was het geluid. Vooral als je je lekker laat omringen door geluidsboxen, weet je niet wat je meemaakt. Links en rechts scheren de jagers je voorbij. Piloten schreeuwen orders, smeken je om help, of stellen je gerust omdat ze degene die jou het leven zuur maakt gelockt hebben.
Tijdens een intense dogfight heb je natuurlijk geen tijd om te letten op alle details (vlieg supersonisch met een Tomcat en zie wat er met de vleugels gebeurt), maar daarvoor hebben de makers de replayfunctie bedacht. Terwijl je bijkomt van het gevecht kun je achterover zittend genieten van je prestaties (of het gebrek eraan) in de lucht. De camera laat automatisch verschillende camerastandpunten zien ( fly by, een camera vanuit je wingman etc.). Zelf kun je er voor kiezen om de muziek en de radiocontacten aan of uit te zetten. Daarnaast kun je een coole replay opslaan en aan je vrienden laten zien.
Makkelijke bediening
De bediening van de vliegtuigen is erg simpel gehouden. Sturen met je stickie, schieten met de gebruikelijke button en ga zo maar door. En ook al weet ik dat het geen ene f**k uitmaakt of je met je controller en/of hele lichaam meebeweegt deed ik het toch. Het levert nogal lachende gezichten op kan ik je zeggen, maar dat boeit natuurlijk niemand. Het wordt helemaal leuk als je online orders door je microfoontje begint te schreeuwen.

Online dogfights
Ben je na een tijdje zat van de verhaallijn (dat nooit een Oscar zal winnen trouwens) dan kun je op Live intense dogfights gaan voeren. Nu moet ik wel eerlijk toegeven dat er niet altijd veel mensen online zijn. Waarschijnlijk zijn die allemaal bezig met Halo, COD of nu GTA. Maar als er eenmaal mensen online zijn heb je een geweldige middag. Je kan het in je eentje opnemen tegen alle anderen, maar het leukste vind ik toch om samen met anderen te proberen de tegenpartij uit te schakelen. Jij bent de aanvaller en je moet verschillende doelen in de lucht en op de grond uitschakelen. Is de missie geslaagd, dan worden de rollen omgedraaid.

Diversiteit
Het spel biedt verschillende missies in verschillende gebieden. Nu hebben de missies natuurlijk allemaal hetzelfde doel; het vernietigen van iets of iemand. Maar ja, hetzelfde heb je ook bij racers en sportspellen als Fifa en PES. Het leuke is wel dat je voor de missies je verdiende geld kan besteden aan nieuwe vliegtuigen met bijhorende wapens. Elk vliegtuig heeft zijn voor- en nadelen dus houd daar rekening mee als je een missie start. Met een bommenwerper begin je natuurlijk niet veel tegen een overmacht aan Migs.

plus- en minpunten
Sublieme graphics
overdonderend geluid
Top-Gun gevoel
lage instap
replay-functie
Niet veel mensen online
arcade (als je er niet van houdt)
B-verhaaltje
conclusie
Totaal score: 94 AC6 is een pareltje…. Als je er van houdt natuurlijk. Zijn arcade flightsims niets voor jou, dan moet je het ook niet kopen. Mensen die houden van het ultieme realisme kunnen ook beter iets aanschaffen. Maar hou je net als ik van een potje knallen in de lucht met sublieme graphics en overdonderend geluid dan moet je overwegen om je volgende 60 Euro te besteden aan Ace Combat 6. Je krijgt er echt geen spijt van.
Must-have
reacties

Er zijn nog geen reacties.

Om een reactie te plaatsen dien je ingelogd te zijn.
Nog geen account? Registreer je gratis!
game info
Ontwikkelaar: Bandai Namco Games
Uitgever: Bandai Namco Games
Meer info
Genre(s): Simulation
Aantal spelers: 16
Release: 30 november 2007
Stats
Aantal keer in collectie: 23
Aantal keer in wenslijst: 2
Boxshot
gerelateerde media